Γευσιγνωσία

Τα ελαιόλαδα του 39/22 αφηγούνται με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία τους σε όσους τα γευτούν προσεκτικά. Προδίδουν τον τόπο τους, το μεράκι του παραγωγού τους, τη μέρα της συγκομιδής τους. Μάθετε λίγα μυστικά γευσιγνωσίας για να τα απολαύσετε πραγματικά.

  • Βάλτε περίπου 15ml ελαιόλαδου σε ένα μικρό και άδειο ποτήρι. Κρατήστε το ποτήρι με το ελαιόλαδο κόντρα στο φως για να παρατηρήσετε τη ρευστότητα και το χρώμα του.
  • Πριν ανακινήσετε, αγκαλιάστε το ποτήρι με τη χούφτα σας προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία του ελαιόλαδου και να βγουν τα αρώματά του. Με το άλλο χέρι κλείστε το άνοιγμα του ποτηριού ώστε αυτά να εγκλωβιστούν μέσα σε αυτό.
  • Μυρίστε το ελαιόλαδο με βαθιές αναπνοές για να αντιληφθείτε κάθε μία από τις νότες του.
  • Πάρτε μια πρώτη γουλιά και κρατήστε τη στο στόμα σας τουλάχιστον για 20¨. Κινήστε τη γλώσσα σας προς τον ουρανίσκο και μετά σε οριζόντια θέση. Εισπνεύστε δυνατά και κοφτά από το στόμα, ώστε το ελαιόλαδο να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της γλώσσας. Κρατήστε το για λίγο, εισπνέοντας από το στόμα και εκπνέοντας από τη μύτη. Σε αυτό το στάδιο θα αξιολογήσετε τις γεύσεις του, όπως το έντονο άρωμα φρεσκοκομμένου χορταριού που χαρακτηρίζει ένα φρέσκο ελαιόλαδο.
  • Το πέρασμα του ελαιόλαδου από τον ουρανίσκο αποκαλύπτει εάν είναι φρέσκο ή παλιό, γνήσιο ή νοθευμένο. Ένα φρέσκο ελαιόλαδο προέρχεται από πρώιμη συγκομιδή η οποία δίνει ένα λάδι που «γαργαλάει» τον ουρανίσκο με χαρακτηριστικά πικάντικης γεύσης.
  • Όταν δοκιμάζετε παραπάνω από ένα ελαιόλαδα, να δοκιμάζετε φέτες πράσινου μήλου ή μικρά κομμάτια λευκού ψωμιού όταν περνάτε από το ένα ελαιόλαδο στο άλλο.